Vinoturismo Rioja – Abascal pide un referéndum sobre el artículo 49 tras ser reelegido presidente de Vox

Santiago Abascal var alderman och blev ordförande för Vox för fjärde gången i följd vid en extraordinär generalförsamling för partiet.
Abascal valdes första gången till ordförande 2014 och har omvalts två gånger efter det, 2016 och 2020.
Det fanns ingen konkurrens om posten som ordförande denna gång, så ingen omröstning behövdes.
Den interna kongressen var planerad att äga rum i mars i år, men Abascal beslutade att tidigarelägga den för att kunna möta årets val med en förnyad partiledning.
Vissa kritiska sektorer tolkade framflyttningen av kongressen som ett sätt att skydda Abascal som ordförande, eftersom det var nästan omöjligt för någon medlem att samla de nödvändiga rösterna för att konkurrera.
Inget annat kandidatur offentliggjordes formellt, så partiet beslutade att inte hålla någon omröstning.
Förutom Abascal har förslaget att omstrukturera Vox nationella verkställande kommitté (CEN) ratificerats, med tillskott av nya ansikten och figurer som representerar partiets territoriella makt i olika regioner.
Abascal har meddelat att Vox vill genomföra en folkomröstning om en ändring av artikel 49 i den spanska konstitutionen, och hävdar att det föreslagna skrivandet «befäster» könsskillnaderna.
För närvarande har Vox inte tillräckligt många röster i kongressen för att kunna genomföra sin plan, så de kommer att söka stöd från PP och Grupo Mixto.
Abascal har också kritiserat PP för att ha ingått överenskommelser med PSOE i konstitutionsreformen och andra initiativ, som förnyelsen av Consejo General del Poder Judicial (CGPJ).

READ  Los agricultores franceses deciden terminar con el bloqueo de las autopistas